Річний звіт за 2012 рік

16. Відомості про аудиторський висновок

Найменування аудитора (аудиторської фірми): ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "АУДИТОРСЬКА ФІРМА "ЗЛАГОДА"
Код за Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України: 36015556
Номер, серія, дата видачі свідоцтва про внесення до реєстру аудиторських фірм та аудиторів, виданого Аудиторською палатою України: №4193, видане Аудиторською палатою України, рішення №194/3 від 25.09.2008 року.
Останній звітний період за який проведений аудит фінансової звітності: 2012 рік (01.01.2012 - 31.12.2012).

--------

Вих. № 51/АВ від 12.03.2013 року
Аудиторський висновок (звіт незалежного аудитора) щодо фінансової звітності Приватного акціонерного товариства «ТОРГКОНТРАКТ» (код ЄДРПОУ 23788887) за 2012 р.
м. Запоріжжя, 12 березня 2013 р.
Акціонерам і керівництву ПрАТ "Торгконтракт"
Метою проведення аудиту є отримання достатніх доказів впевненості в правильності організації обліку та оцінки достовірності відображення і розкриття інформації згідно діючих принципів та тверджень (якісних аспектів) подання фінансової звітності і вимог чинного законодавства, та вірогідності безперервного функціонування підприємства.
Опис аудиторської перевірки
Нормативні документи що регулюють проведення аудиторського контролю Перевірка проводилася з врахуванням вимог Міжнародних стандартів з аудиту: 700 «Формулювання думки та надання звіту щодо фінансової звітності», 705 «Модифікація думки у звіті незалежного аудитора», інших міжнародних стандартів та практики аудиту в Україні, а також у відповідності до: «Положення щодо підготовки аудиторських висновків, які подаються до державної комісії з цінних паперів та фондового ринку при розкритті інформації емітентами та професійними учасниками фондового ринку», затверджені рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 19 грудня 2006 року № 1528, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 23.01.2007р. № 53/13320; «Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів» затверджено рішенням ДКЦПФР №1591 від 19.12.2006, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 5.02.2007 за N 97/13364; рішення ДКЦПФР «Про затвердження Вимог до аудиторського висновку при розкритті інформації емітентами цінних паперів (крім емітентів облігацій місцевої позики)» №1360 від 29.09.2011р, зареєстрованого в Міністерстві юстиціі України 28.11.2011 за №1358/20096, ршення ДКЦПФР «Про схвалення Методичних рекомендацій щодо визначення вартості чистих активів акціонерних товариств» від 17.11.2004р. № 485. А також з врахуванням вимог Законів України "Про бухгалтерський облік і фінансову звітність", "Про господарські товариства", "Про аудиторську діяльність", "Про цінні папери і фондовий ринок", "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" та вимог податкового законодавства, а також "Методичних рекомендації щодо підготовки аудиторського висновку при перевірці відкритих акціонерних товариств та підприємств - емітентів облігацій (крім комерційних банків)", які схвалено Аудиторською палатою України 23 лютого 2001 року зі змінами та доповненнями та рішення Аудиторської палати України про обов’язкове застосування суб’єктами аудиторської діяльності Стандартів аудиту та етики Міжнародної федерації бухгалтерів.
В ході аудиту було досліджено облікову систему підприємства. Облікова політика підприємства, обумовлена в наказі в наказі № 1 від 01.01.2012р. та додатками до наказу відповідно до вимог Закону України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996 – ХІУ, затверджених Положень (стандартів) бухгалтерського обліку.
Бухгалтерський облік ведеться відповідно до Закону України "Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні" № 996- ХІУ від 16.07.1999р., з використанням спрощеного Плану рахунків бухгалтерського обліку і з використанням концептуальної основи, передбаченої Національними Положеннями (Стандартами) бухгалтерського обліку П(С)БО.
На підприємстві розроблена і затверджена наказом голови Правління облікова політика підприємства. На протязі року облікова політика не змінювалась. Використані на підприємстві принципи бухгалтерського обліку, обумовлені в наказі про облікову політику, відповідають концептуальній основі фінансової звітності, передбаченій національними стандартами бухгалтерського обліку.
Дані бухгалтерського обліку порівняльні в бухгалтерських регістрах, головній книзі і фінансовому звіті та підтверджуються первинними документами. Бухгалтерський облік комп’ютеризований, використовуються програми 1С:Підприємство версія 7.7 Торгівля та склад, АБ ОФІС 2000 в 3.0 PRO PLUS.
Інвентаризація основних засобів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів, документів та розрахунків, проведена на підприємстві згідно наказу №ін-1 від 30.11.2012. Результати інвентаризацій відображені в бухгалтерському обліку. Аудитори не приймали участь в інвентаризації, тому що ця дата передувала початку проведення аудиторської перевірки.
Аудиторами на основі вивчення організації бухгалтерського обліку та оцінки системи внутрішнього контролю визначено ризик внутрішнього контролю. Аудиторський ризик внутрішнього контролю визначено як середній, тобто ступінь довіри до ведення бухгалтерського обліку на підприємстві визнано середнім.
Задовільний стан бухгалтерського обліку на підприємстві забезпечив своєчасне складання та подання до відповідних інстанцій фінансової та статистичної звітності.
Аудитором перевірено відповідність даних фінансової звітності даним обліку та відповідність даних окремих форм звітності одна до одної. Перевіркою встановлено їх відповідність.
Відповідальність управлінського персоналу за підготовку та достовірне представлення фінансових звітів
Управлінський персонал несе відповідальність за складання і достовірне подання цієї фінансової звітності відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність» від 16.07.99р. № 996-XIV та за такий внутрішній контроль, який управлінський персонал визначає потрібним для того, щоб забезпечити складання фінансової звітності, що не містить суттєвих викривлень унаслідок шахрайства або помилки.
Відповідальність аудитора за надання висновку стосовно фінансової звітності
Нашою відповідальністю є висловлення думки щодо цієї фінансової звітності на основі результатів проведеного нами аудиту. Ми провели аудит відповідно до Міжнародних стандартів аудиту. Ці стандарти вимагають від нас дотримання відповідних етичних вимог, а також планування й виконання аудиту для отримання достатньої впевненості, що фінансова звітність не містить суттєвих викривлень.
Аудит передбачає виконання аудиторських процедур для отримання аудиторських доказів щодо сум і розкриттів у фінансовій звітності. Вибір процедур залежить від судження аудитора, включаючи оцінку ризиків суттєвих викривлень фінансової звітності внаслідок шахрайства або помилки.
Виконуючи оцінку цих ризиків, аудитор розглядає заходи внутрішнього контролю, що стосуються складання та достовірного подання суб’єктом господарювання фінансової звітності, з метою розробки аудиторських процедур, які відповідають обставинам, а не з метою висловлення думки щодо ефективності внутрішнього контролю суб’єкта господарювання. Аудит включає також вибіркову перевірку підтверджень чисел та пояснень, обчислення і розрахунок, оцінку та аналітичні процедури, тестування доказів, що підтверджують суми в фінансовій звітності, та виконане в ній розкриття інформації. Аудит включає також оцінку застосованих принципів бухгалтерського обліку і оцінку представленої фінансової звітності в Україні. Наш аудит включає також оцінку фінансової звітності в цілому виходячи з розміру суттєвості помилки на рівні 10,09% від валюти балансу.
Думка аудитора щодо достовірності фінансової звітності ПрАТ «Торгконтракт»" за 2012 рік
Ми вважаємо, що отримали достатні та прийнятні аудиторські докази для висловлення нашої думки.
До інформації, що перевірялася, було застосовано наступні процедури аудиту: перевірку, спостереження, запит і підтвердження, обчислення і розрахунок, оцінка, аналітичні процедури.
Аудиторські процедури базуються на принципах та твердженнях (якісних аспектах) подання фінансової звітності, які згідно Міжнародних стандартів аудиту має підтвердити аудитор знайшовши достатню кількість доказів.
Висловлення думки
На нашу думку, фінансова звітність ПрАТ «Торгконтракт» станом на 31.12.2012р. виходячи з розміру суттєвості помилки на рівні 10,09% від валюти балансу відображає по всім суттєвим аспектам інформацію про фінансовий стан АТ у відповідності до прийнятої в Україні концептуальної основи фінансової звітності, передбаченої Національними Положеннями (Стандартами) бухгалтерського обліку, та відносно правдиву картину фінансового стану підприємства і результатів його діяльності відповідно до законодавчих і нормативних актів України з підприємництва, оподаткування, бухгалтерського обліку та фінансової звітності.
Розкриття інформації відповідно «Вимог до аудиторського висновку при розкритті інформації емітентами цінних паперів (крім емітентів облігацій місцевої позики)», затвердженими Рішенням ДКЦПФР від 19.12.2006р. № 1528
Зміст і форма фінансового звіту суб’єкта малого підприємництва підприємства відповідає Положенню (стандарту) бухгалтерського обліку №25, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 25.02.2000 р. № 39, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15.03.2000р. за № 161/4382 у редакції наказу Міністерства фінансів України від 24.01.2011 року №25.
Метою Фінансового звіту суб’єкта малого підприємництва є надання користувачам повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан підприємства на звітну дату.
Метою аудиту «Фінансового звіту суб’єкта малого підприємництва» є отримання достатніх доказів впевненості підтвердження поданої інформації про фінансовий стан, правильності організації обліку та оцінки активів і зобов’язань підприємства, його власного та залученого капіталу, розкриття інформації згідно діючих принципів та тверджень (якісних аспектів) подання фінансової звітності по вимогам П(С)БО.
Розкриття інформації за видами активів відповідно до національних П(С)БО
Облік незавершених капітальних інвестицій, основних засобів, нематеріальних активів та їх зносута їх зносу
Базою оцінки для визнання балансової вартості основних засобів є первісна вартість.
Є основні засоби з нульовою вартістю, які повністю зношені.
Майна в заставі немає. Зобов’язань, пов’язаних з придбанням основних засобів немає. Всі основні засоби відповідають критеріям визнання.
Дані інвентаризації основних засобів, яка була проведена згідно наказу № ін.-1 від 30.11.2012 року свідчать, що основні засоби є в наявності.
За 2012 р. нарахована амортизація основних засобів – 0,7 тис.грн. Метод амортизації основних засобів – обирається згідно визначення терміну корисного використання членами експертно-технічної комісії, що відображено в наказі про облікову політику.
ПрАТ «Торг контракт» володіє основними засобами, які на кінець 2012р. склали:
первісна вартість 117,4 тис.грн.
знос 110,6 тис.грн.
залишкова вартість 6,8 тис.грн.
Незавершені капітальні інвестиції 4,6 тис.грн. представляють собою придбані необоротні активи, що не введені в експлуатацію – 3,9 тис.грн., нематеріальні активи – 0,1 тис.грн., інші необоротні матеріальні активи – 0,6 тис.грн.
Облік запасів
Облік запасів ведеться відповідно до П(С)БО 9 "Запаси". При відпуску запасів у виробництво, продажу чи іншому вибутті їх оцінку здійснювати по методу ідентифікованої вартості. Методи оцінки протягом звітного періоду не змінювались. Усі запаси відповідають критеріям визнання. Запасів в заставі немає.
Станом на 31.12.2012р. підприємство має запаси у вигляді виробничих запасів (30,8 тис. грн.), товарів на складі (70,5 тис. грн.) та малоцінних та швидкозношуваних предметів (1,3 тис. грн.) на загальну суму 102,6 тис.грн. Виробничі запаси являють собою запаси для проведення інформаційної діяльності. Товари – в основному підшипники, які призначені для перепродажу. Дані інвентаризації товарно-матеріальних цінностей, яка була проведена згідно наказу № ін.-1 від 30.11.2012 р., свідчать, що товарно-матеріальні цінності є в наявності.
Аналітичний облік ведеться згідно діючих форм.
Бухгалтерський облік товарно-матеріальних цінностей комп’ютеризований – програма «1С: Підприємство 7.7. Торгівля та склад».
Облік дебіторської заборгованості
У статті «Дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги» відображено заборгованість покупців або замовників за надані їм продукцію, товари, роботи, послуги (крім заборгованості, яка забезпечена векселем). Станом на 31.12.2012р. дебіторська заборгованість (чиста реалізаційна вартість) складає 11,1 тис.грн.
Визнання та оцінка дебіторської заборгованості ведеться відповідно до П(С)БО 10 "Дебіторська заборгованість.
Інша поточна дебіторська заборгованість 4,0 тис.грн. та представляє собою оплачені аванси за товари та послуги. Дані інвентаризації дебіторської заборгованості, яка була проведена згідно наказу № ін.-1 від 30.11.2012 р., свідчать, що вона відповідним чином відображена на рахунках.
Облік грошових коштів та їх еквівалентів
Ведення касових операцій на Підприємстві здійснюється в цілому відповідно до Положення «Про ведення касових операцій у національній валюті в Україні», затвердженого постановою НБУ від 15.12.2004 р. за № 637 із змінами та доповненнями.
Банківські операції на Підприємстві здійснюються відповідно до Інструкції «Про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті», затвердженої постановою НБУ від 21.01.2004 р. за № 22, з урахуванням змін та доповнень. Облік операцій на поточному рахунку ведеться в програмі АБ ОФІС 2000 в 3.0 PRO PLUS.
Дані інвентаризації готівкових коштів, яка була проведена згідно наказу № 248 № ін.-1 від 30.11.2012 р., свідчать, що видаткові та прибуткові документи та грошові кошти відповідають даним бухгалтерського обліку. Залишки безготівкових коштів на рахунку №31 відповідає даним обслуговуючого банку.
Проведені операції підтверджені виписками банку та додатками до них. Грошові кошти та їх еквіваленти в національній валюті станом на 31.12.2012р. складають – 1,3 тис.грн. Грошей на депозитних рахунках немає.
Облік інших оборотних активів
На кінець 2012р. Товариство має інші оборотні активи у сумі 4,2 тис.грн. – це залишки на рахунках 643 «Податкові зобов’язання» (0,7 тис.грн.) та 6415 «Розрахунки по ПДВ (податковий кредит, що не підтверджений податковою накладною)»(3,5 тис.грн.).
Розкриття інформації про зобов’язання відповідно до національних П(С)БО
Облік зобов’язань
Визнання, облік та оцінка зобов’язань ведеться відповідно до П(С)БО 11 "Зобов’язання". Довгострокових зобов’язань товариство не має.
Кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги на 31.12.2012 р. складає 5,5тис.грн.
Детальна інформація про заборгованість наведена у примітках до фінансової звітності.
Відображені поточні зобов’язання на 31.12.2012 р. не містять суттєвих викривлень та складають:
З бюджетом 7,1 тис.грн.
Інші поточні зобов’язання – 5,1 тис.грн.
Більш детальна інформація представлена у примітках до звітності.
Коефіцієнт співвідношення власних та позикових коштів складає 117,2 / 17,7 = 6,62, тобто власні кошти перевищують позикові в 6,62 рази.
Облік розрахунків з працівниками
Середньооблікова чисельність працюючих 9 чол. Нарахування заробітної плати здійснюється на Підприємстві у відповідності з прийнятою системою оплати праці згідно штатного розпису. Сума нарахованої зарплати за 2012 рік – 133,6 тис.грн.
Залишок заборгованості по заробітній платі на 31.12.2012р. відсутній. На підприємстві затверджений графік тарифних відпусток. Розрахунки із підзвітними особами проводились з додержанням вимог п.п. 140.1.7 статті 140 та п.п. 170.9.2 статті 170 «Податкового кодексу України» від 02.12.2010р. №2755-VІ, а також «Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон» від 13.03.1998р. № 59, із змінами та доповненнями, та Наказу Державної податкової адміністрації України «Про затвердження форми Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, та Порядку його складання» від 23.12.2010р. №996.
Розкриття інформації про власний капітал відповідно до національних П(С)БО
Облік власного капіталу
Власний капітал відображено в балансі одночасно з відображенням активів і зобов’язань, які призводять до його зміни. Структура капіталу відповідним чином класифікована, оцінена та достовірно відображена в первинних документах.
На нашу думку, Статутний капітал ПрАТ «Торгконтракт» станом на 31.12.2012 року сформовано з дотриманням вимог чинного законодавства України та сплачено повністю.
Облік додаткового капіталу. За звітний період реалізація випущених акцій не проводилась. Змін в додатковому капіталі за звітний період не було. Станом на 31.12.2012р. додатковий капітал відсутній.
Облік резервного капіталу. Резервний капітал на підприємстві створюється за рахунок нерозподіленого прибутку згідно з діючим законодавством та засновницькими документами. Станом на 31.12.2012р. резервний капітал не змінився і складає 2,1 тис.грн.
Облік прибутків та збитків. Відображення в обліку нерозподіленого прибутку та його використання не містить суттєвих викривлень. За звітний період ПрАТ «Торгконтракт» отримав збиток у сумі 8,1 тис.грн. Нерозподілений прибуток у балансі станом на 31.12.2012р. становить 95,1 тис.грн.
Ми вважаємо, що статті І-го розділу пасиву балансу достовірно оцінені і дають правдиве і неупереджене уявлення про власний капітал підприємства.
Формування та сплата статутного фонду (капіталу)
Станом на 31.12.2012р. статутний капітал підприємства становить 20,0 тис.грн., відповідно до суми, зафіксованої в статуті , затвердженому рішенням чергових загальних зборів акціонерів ПрАТ «Торгконтракт».
Склад і структура статутного капіталу наступна: кількість вкладених акцій на суму 20,0тис.грн., 100 шт. Акції прості, іменні. Номінальна вартість акції 200,0 грн.
Фізичні особи володіють 100 шт. ( 100% ).
Статутний капітал сформовано відповідно до вимог Закону України "Про господарські товариства" та Положення про порядок збільшення розміру статутного фонду акціонерного товариства, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 16 жовтня 2000 року №158, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 27 жовтня 2000 року №753/4974.
Випуск акцій зареєстровано ДКЦПФР, свідоцтво № 421/08/1/98 від 12 серпня 1998 р. Форма випуску документарна.
Статут підприємства затверджено 11 квітня 1996 р. Зборами засновників, зареєстрований 11 квітня 1996 р. Зміни до Статуту 14.03.2000 р. реєстраційний № 0010587, від 18 червня 2002р., реєстраційний № 0011118, пов’язані зі зміною юридичної адреси.
Власники іменних цінних паперів підприємства: громадяни України – 2 фізичні особи.
Остання редакція Статуту, затверджена загальними зборами акціонерів протокол №62 від 10.05.2011р., зареєстровано у державному реєстрі 01.06.2011р. за № 11031050014005311.
Відкритої підписки та випуску цінних паперів за період перевірки не було. На дату здійснення аудиторської перевірки інші зміни до статуту в органах державної адміністрації не зареєстровані.
Активи та зобов’язання у фінансовому звіті на нашу думку класифіковано відповідно до Положень(стандартів) бухгалтерського обліку. Оцінка активів та зобов’язань на нашу думку достовірно визначена й очікується отримання в майбутньому економічних вигод, пов’язаних з їх використанням.
Розкриття інформації щодо обсягу чистого прибутку
Звіт про фінансові результати відповідає Положенню (Стандарту) бухгалтерського обліку №25, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 25.02.2000 р. № 39, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 24.01.2011р. за № 25.
Метою Звіту про фінансові результати є надання користувачам повної, правдивої та неупередженої інформації про доходи, витрати, прибутки та збитки від діяльності підприємства за 2012 рік.
Метою аудиту «Звіту про фінансові результати» є отримання достатніх доказів впевненості підтвердження правильності організації обліку доходів і витрат та визначення фінансового результату по видам діяльності, достовірності відображення і розкриття інформації згідно діючих принципів та тверджень (якісних аспектів) подання фінансової звітності і оцінка ефективності використання одержаного прибутку підприємства для забезпечення подальшої безперервної діяльності підприємства та формування частки державного бюджету з податку на прибуток.
Доходи
Класифікація та оцінка доходу враховує вимоги П(С)БО 15 "Доходи". Оцінка чистого доходу від реалізації станом на 31.12.2012р. становить 715,9 тис.грн. – дохід від основої діяльності. Інші доходи відсутні.
Аналітичний облік доходів ведеться по видам доходів і реалізації товарів.
Витрати діяльності та обігу
Облік витрат ведеться відповідно до П(С)БО 16 "Витрати". Підприємство використовує рахунки класу 8 та 9 для обліку витрат. Склад витрат відповідає правильності визнання та класифікації. Інші операційні витрати включають в себе в основному витрати на закупку товарів, матеріальних цінностей виробничого призначення, плату за оренду, витрати на відрядження, послуги банку, інформаційні та юридичні послуги, транспортні послуги, послуги зв’язку, охорону офісу, адміністративні витрати, витрати на збут. Детально операційні витрати розкриті в примітках до фінансової звітності.
Операційні витрати списуються по факту в звітному періоді їх виникнення.
Аналітичний облік витрат ведеться по видам товарів та елементам витрат.
Визначення бази оподаткування та податкових розрахунків по ПДВ проводиться в цілому у відповідності до нормативних вимог, а саме : вимогам Податкового кодексу України та інших нормативних актів, що стосуються податкового законодавства.
Аналітичний та синтетичний-облік витрат автоматизовано, ведеться у відомостях. Облік валових витрат ведеться у відповідності до розділу ІІІ Податкового кодексу України.
Облік фінансових результатів
Вартість чистого доходу за 2012р. становить 715,9 тис.грн. Дохід у порівнянні з минулим роком зменшився у 0,99 рази, витрати діяльності збільшились у 1,01 рази. Фінансовий результат за 2012 рік – збиток - 8,1 тис.грн.
Дивіденди за попередній період не нараховувались.
Розкриття інформації відповідно «Вимог до аудиторського висновку при розкритті інформації емітентами цінних паперів (крім емітентів облігацій місцевої позики)» затвердженими Рішенням ДКЦПФР від 29.09.2011р. №1360
Відповідність вартості чистих активів вимогам законодавства України
Визначення вартості чистих активів проведено на підставі «Методичних рекомендацій щодо визначення вартості чистих активів акціонерних товариств», що схвалені Рішенням ДКЦПФР України від 17.11.2004 року №485. Чисті активи становлять 117,2 тис.грн. Статутний капітал в сумі чистих активів на дату балансу складає 17,06%. Чисті активи відповідають вимогам чинного законодавства, а саме п. 3 ст. 155 цивільного кодексу України №435-IV від 16.01.2003 року.
Наявності суттєвих невідповідностей між фінансовою звітністю, що підлягала аудиту, та іншою інформацією, що розкривається емітентом цінних паперів та подається до Комісії разом з фінансовою звітністю
На підставі наданих до аудиторської перевірки документів нами не виявлено суттєвих невідповідностей між фінансовою звітністю, що підлягала аудиту, та іншою інформацією, що розкривається емітентом цінних паперів та подається до НКЦПФР разом з фінансовою звітністю.
Виконання значних правочинів
(10 і більше відсотків вартості активів товариства за даними останньої річної фінансової звітності) відповідно до Закону України «Про акціонерні товариства»
Досліджуване підприємство є акціонерним товариством, тому підлягає під виконання вимог законодавчих актів про значні правочини. Відповідно до ст 70 Закону України «Про акціонерні товариства» значний правочин – правочин (крім правочину з розміщення товариством власних акцій), учинений акціонерним товариством, якщо ринкова вартість майна (робіт, послуг), що є його предметом, становить 10 і більше відсотків вартості активів товариства, за даними останньої річної фінансової звітності.
Протягом звітного періоду підприємством не було здійснено дій, які є значними правочинами.
Стан корпоративного управління, у тому числі стан внутрішнього аудиту відповідно до рішення ДКЦПФР № 571 від 11 грудня 2003 р.
Формування складу органів корпоративного управління Приватного акціонерного товариства «Торгконтракт» здійснюється відповідно до розділу IX, Х Статуту, затвердженого рішенням загальних зборів товариства (протокол №62 від 10 травня 2011 року).
Протягом звітного року в Товаристві функціонували наступні органи корпоративного управління:
(1) Вищий орган Товариства – Загальні збори;
(2) Виконавчий орган Товариства – Генеральний директор
Контролюючий орган Товариства – Ревізор Товариства.
Внутрішніми документами не передбачено створення служби внутрішнього аудиту.
Незалежний аудитор під час аудиту річної фінансової звітності у відповідності до чинних нормативних актів України на підставі укладених з Товариством угод здійснює контроль за фінансово – господарською діяльністю Товариства.
Кількісний склад сформованих органів корпоративного управління відповідає вимогам Статуту.
Функціонування органів корпоративного управління регламентується положеннями Статуту.
Щорічні загальні збори учасників проводились в термін, визначений Законом України "Про акціонерні товариства" .
Протягом звітного року правління Товариства здійснювало поточне управління фінансово-господарською діяльністю в межах повноважень, які встановлено Статутом Товариства. Змін у складі правління протягом звітного року не відбувалось.
Контроль за фінансово-господарською діяльністю Товариства протягом звітного року здійснювався ревізором. Спеціальні перевірки протягом звітного року ревізійною комісією не проводились.
За результатами виконаних процедур перевірки стану корпоративного управління можна зробити висновок, що прийнята та функціонуюча система корпоративного управління у Товаристві відповідає вимогам господарського кодексу України, закону «Про акціонерні товариства» та вимогам Статуту.
Товариством схвалені наступні можливі правочини, які можуть вчинятися товариством протягом не більш як одного року з дати прийняття такого рішення:
1. правочин з майном (сукупна гранична вартість 91400 грн.).
2. правочин з товаром для здійснення гуртової торгівлі (сукупна гранична вартість 91400 грн.).
3. правочин робіт або послуг для забезпечення життєдіяльності Товариства (сукупна гранична вартість 91400 грн.).
Уповноважити здійснювати дії щодо забезпечення укладання таких правочинів Генерального директора Товариства.
Реєстр та збереження цінних паперів Підприємства ведеться:
Депозитарій: Відкрите акціонерне товариство «Національний депозитарій України», ліцензія АВ№189650 від 19.09.2006р. видана ДКЦПФР, 01001 Київ, вул.. Б.Гринченка3
Зберігач: ТОВ «Фондова компанія «Емісія», ліцензія АВ №483667 видана ДКЦПФР від 16.09.2009р. 69041 м. Запоріжжя, вул. Кремлівська 63А
Ідентифікація та оцінка аудиторами ризиків суттєвого викривлення фінансової звітності внаслідок шахрайства
Ідентифікація та оцінка ризиків суттєвого викривлення фінансової звітності внаслідок шахрайства проводилась відповідно до вимог МСА 240 «Відповідальність аудитора, що стосується шахрайства, при аудиті фінансової звітності».
Під час аудиту ми не знайшли фактів, тверджень про шахрайство, які б могли привернути нашу увагу.
На нашу думку, заходи контролю, які застосував та яких дотримувався управлінський персонал Товариства для запобігання й виявлення шахрайства, є достатніми, відповідними та ефективними.
Розкриття інформації про дії, які відбулися протягом 2011 року, та можуть вплинути на фінансово-господарський стан Товариства та призвести до значної зміни вартості його цінних паперів, визначені в ч.1 ст. 41 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» від 23.02.2006 року №3480-ІV
Протягом 2012 року:
Товариство не приймало рішення про розміщення цінних паперів на суму, що перевищує 25 відсотків статутного капіталу.
Товариство не приймало рішення про викуп власних акцій.
Товариство не здійснювало лістингу/делістінгу цінних паперів на фондовій біржі;
Товариство не отримувало позики або кредиту на суму, що перевищує 25 відстоків активів емітента;
Товариство не приймало рішення про утворення, припинення його філій, представництв, вищий орган Товариства не приймав рішення про зменшення статутного капіталу;
Порушення справи про банкрутство Товариства, винесення ухвали про його санацію не було;
Рішення вищого органу Товариства або суду про припинення або його банкрутство не було.
9. Довідка про фінансовий стан ПрАТ «Торгконтракт»
На основі проведеного аналізу можна зробити висновок, що діяльність підприємства протягом 2012 року нерентабельна, збиток склав 8,1 тис.грн. На 1 грн. всього капіталу підприємство отримало 0,051 грн. збитку. Показники ділової активності, а саме: коефіцієнти оборотності активів, оборотності кредиторської заборгованості, фондовіддача мали тенденцію до зростання. Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості – знизився на 4,25%, коефіцієнт оборотності матеріальних запасів – зменшився на 4,42% та коефіцієнт віддачі власного капіталу – знизився на 3,75%. Середня кількість оборотів всіх активів складає 4,51 обороти на рік. Середня тривалість погашення кредиторської та дебіторської заборгованості зменшилась і становить відповідно 19 і 6 днів. Показники знаходяться у межах норми, що говорить про те, що політика керівництва по розрахунках є ефективною. Ефективність віддачі власного капіталу дорівнює 5,9 грн. чистого доходу на 1 грн. власного капіталу.
Чистий оборотний капітал за звітний період зменшився на 6,8 тис.грн. і на дату балансу складає 105,8 тис.грн. Власний капітал в активах підприємства склав на кінець року – 87,00%. Основні засоби на дату балансу в середньому амортизовані на 94%. Протягом року оновлення та вибуття основних засобів на підприємстві не відбувалось.
Вартість майна в цілому зменшилась на 47,30 тис.грн. або на 25,96%. Темп росту необоротних активів склав 89,76%, у сумовому виразі вони зменшились, проте їх питома вага у валюті балансу зросла. Оборотні активи в цілому зменшились на 46,6 тис.грн. У загальній сумі оборотних активів підприємства запаси складають 83,08%, дебіторська заборгованість – 15,87%, грошові кошти – 1,05%. В пасиві балансу власний капітал зменшився на 8,1 тис.грн., або на 6,46%. Кредиторська заборгованість також зменшилась на 39,80 тис.грн., або на 69,22%. Структура основних статей активу і пасиву наступна: оборотні активи – 93,36% на початок і 91,55% – на кінець року в валюті балансу; запаси – 60,76% на початок і 76,06% – на кінець року, розрахунки та інші активи збільшились з 5,98% до 14,53%, відсоток грошових коштів та їх еквівалентів зменшився з 26,62% до 0,96%. У пасиві балансу власний капітал складає на кінець 2012р. 86,88%, поточні зобов’язання – 13,12%, довгострокові зобов’язання відсутні.
Аналіз ліквідності балансу показав, що на 31.12.2012 року баланс ліквідний. Власні оборотні активи дорівнюють: (-16,4)+ 15,4 + 106,8 = 105,8 тис.грн.
Проведено аналіз на предмет динаміки фінансової стійкості ПрАТ “Торгконтракт”, згідно якого виявлено, що суми основних джерел покриття запасів для забезпечення підприємству поточного безперервного виробництва достатньо. Тип фінансової стійкості – 1-й: абсолютний. Середній запас фінансової стійкості складає 2 дні. Аналіз динаміки фінансової стійкості підприємства показує його стабільний рівень.
Аналіз структури витрат показав, що найбільшу питому вагу займають витрати на оплату праці в сумі з відрахуваннями на соціальні заходи (70,77%). Резервом зменшення операційних витрат є їх оптимізація.
Отже, наявність власного робочого капіталу, стабільність показників платоспроможності, ділової активності і фінансової стійкості підприємства, дають підставу для висловлення впевненості в подальшому безперервному функціонуванні ПрАТ “Торгконтракт”.
10. Основні відомості про аудиторську фірму:
Назва аудиторської фірми - Товариство з обмеженою відповідальністю «Злагода»
Ідентифікаційний код юридичної особи – 36015556
Юридична адреса місцезнаходження юридичної особи - 69006, м. Запоріжжя, вул.. Північне шосе, буд. 3-А, оф.18
Номер, дата видачі свідоцтва про внесення до Реєстру суб’єктів, які можуть здійснювати аудиторську діяльність - Свідоцтво№4193, видане Аудиторською палатою України, рішення №194/3 від 25.09.2008 року, дійсне до 25.09.2013 року
Номер, дата видачі сертифіката аудитора - Серія А№006205 від 19.01.2007 року, рішення АПУ № 254/3, чинний до 19.01.2017 року
Телефон -(061) 701-02-85, т/ф (061) 212-69-38
Електронна сторінка - www.zlagoda.pulscen.com.ua
Дата і номер договору на проведення аудиту - Договір від 06 лютого 2013р. № 51/АВ
Дата початку і дата закінчення проведення аудиту - з 06 лютого 2013р. по 12 березня 2013р.
Директор ТОВ «АФ «Злагода», сертифікований аудитор, канд.екон. наук. - Л.В. Таратута